Velkommen til vores log ind system. Her kan du orem ipsum dolor sit amet, consectetur adip iscing elit. Sed auctor metus ut libero.
Dette er et af de spørgsmål man som målmandstræner ofte møder. Spørgsmålet kommer tit fra målmanden selv men også fra de trænere, hvis målmænd jeg er ansvarlig for, samt deres forældre.
I min optik er det meget vigtig at sætte det på dagsordenen og faktisk er det relativt nemt at udvikle målmandens spil med fødderne, hvis det bliver prioriteret. Træningen af denne del af målmandens uddannelse ligger primært hos den daglige træner, hvis ansvar det er, at lære både målmænd og markspillere at spille med fødderne og udvikle deres spilforståelse.
Træn ham som en markspiller!
For mig som målmandstræner handler det om, at ændre opfattelsen fra ”at målmanden ikke er dygtig nok med fødderne til at være en del af markspillertræningen” til ”at det er et must, at målmanden er en del af markspillertræningen”. Den moderne målmand skal kunne spillet med fødderne.
Vi skal derfor ændre opfattelsen til” at målmanden er en uddannet markspiller, med et speciale i at tage med hænder”.
Med ovenstående mener jeg, at målmanden skal indgå i den almindelige træning på lige fod med markspillerene når der skal øves positionering, sparketeknikker og afslutninger. Tager man målmanden ud når der skal trænes positionering og pasninger for at varme ham op eller andet, mister han et led i sin fodboldudvikling – nemlig spillet med fødder samt den generelle spilforståelse.
Desværre møder jeg mange målmænd i mit virke som målmandsinstruktør i Soccer Skills Academy Denmark, der ved start hos mig ikke har tilegnet sig tilstrækkelig færdigheder med fødderne fra træningen i deres klubber.
Derfor er en del af min træningsfilosofi bygget op omkring, at målmændene selv sparker boldene i alle øvelser. Dette giver også fordele for mig som træner, men i sidste ende hjælper de mange gentagelser målmændene med:
Jeg anbefaler endvidere, at hvis klubbens målmand har problemer med, at spille med fødderne når de er omkring U13 kan man med fordel, hvis man har 2 målmænd, lade dem skiftes til at være med til afslutninger og spil i marken, for at udvikle deres sparketeknikker og spilforståelse ekstra.
Gør noget ekstra for målmanden
For de klubber og trænere som alvorligt mener, at de vil sætte fokus på at udvikle dygtige målmænd som passer ind i den moderne målmandsrolle foreslår jeg altid, at man benytter den målmand som ikke spiller i weekenden til at skulle spille med i marken. Lad førsteholdsmålmanden spille på 2. holdet og 2. holds målmanden spille i marken på 3. holdet osv. Det vil med garanti udvikle deres spil med fødderne og deres spilforståelse.
Udgangspunktet er, at det altid er en god idé, at lade målmanden spille med på holdet under det hold han er målmand for, da målmænd ofte ikke er på niveau med de resterende spillere.
Har man ikke så mange hold, at man kan koordinere sig ud af dette, spilles der mange vinterturneringere, indendørsstævner, futsal mm. hvor jeg altid vil anbefale at man lader sin målmand, spille i marken for at udvikle deres spil med fødderne.
Skal tiden bruges på spillet med fødderne i samarbejde med målmandstræneren, skal det være i et taktisk perspektiv. Typisk i forhold til f.eks. hurtige igangsætninger eller opspil ved igangsætninger. Det som jeg personligt bruger mest energi på i disse situationer er, om den rigtige igangsætningsteknik bliver brugt i forhold til længden og hurtigheden i den givne situation.
Træn målmandens spil med fødderne tidligt.
Vi ved det fra alt indlæring. Jo tidligere man lærer det, des bedre bliver man. Det gælder også for målmænd. Når jeg ser de yngste af de målmænd som jeg træner i forskellige sammenhænge, er det tydeligt at se, at de er vokset op med, at det ok at samle bolden op og kaste/sparke den ud.
I min målmandfilosofi skal de fra starten af deres målmandsuddannelse lære at tæmme bolden både med og uden brug af hænder og se efter et område eller en mand som de kan spille bolden til.
Det er vigtigt for mig at pointere, at det med at de skal spille bolden op i et område, ikke er en losse funktion for målmanden, men et taktisk element som målmanden skal bidrage med. Det er vigtigt at han i sin selvforståelse som målmand påtager sig en ansvarlig rolle fra en tidlig alder ved at bidrage i opbygningsspillet.
For de trænere som kan være i tvivl om hvordan de skal coache deres målmand i spillet med fødderne kan følge tankesæt implementeres i taktikken og evaluering for målmanden:
Af Frederik Ingerslev. Marts 2017-03-10